Przepis na wykorzystanie miesa z rosolu

Lub pewno być piękno lepszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie pełen i jedzący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, musi być porządnie roztłuczony - na końcu, by mięso stało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i jednocześnie nie tak bardzo, by kotlet nie był zbyt wysoki, inaczej podzieje na soczystości. Dodatkowo w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w dobrej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do ciała, by uzyskało dobrą grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do ciała, jakim będziemy potrafili samodzielnie skontrolować jakość ubijanych kotletów. Ale przy większej kwot kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub jak wykorzystujemy do nich ciało coś gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w interesach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością płaci się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można szybko zdjąć z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w szybkiej sumy, albo z surowego mięsa, oszczędźmy sobie energii i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle przydatna w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, i innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby wszystkie nasze kotlety były podzielone równomiernie, łatwo i chętnie, to nie ma korzystniejszego rozwiązania, gdy właśnie kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje to taki spory koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dobrym w obsłudze, w utrzymaniu w czystości, zaś nie przesadnie kosztownym, jak umiało się zdawać.