Pakowarki prozniowe

Pakowanie żywności próżniowo, jest drinku z najzdrowszych stylów na zabezpieczanie artykułów spożywczych przed zepsuciem. Urządzenia umożliwiające takie zapakowanie produktów, to innego rodzaju zgrzewarki próżniowe.
Na swym rynku, najbardziej modne są maszyny komorowe i bezkomorowe.

Dla dużych wytwórców żywności, dedykowane są pakowarki komorowe, bowiem są dobrane do pakowania dużych ról żywności. Ich kurs jest dosyć duży( od czterech do kilkunastu tysięcy złotych), a są bardzo pewne oraz przy masowej produkcji szybko się zwróci. Cały proces pakowania znacznie łatwo kontrolować również stanowi nadzwyczaj popularny. Do maszyny należy włożyć towar łącznie z opakowaniem, po czym w całego urządzenia produkuje się próżnia, następuje zgrzanie i hermetyczna pokrywa otwiera się samoczynnie. Proces można jeszcze przyśpieszyć, poprzez użycie specjalnych wkładek. Pakowarki komorowe, często używane są gastronomii, a szczególnie robią się niezbędne w spółkach cateringowych. Takie pakowanie pozwala obsłużyć bardzo istotne przyjęcia, nie zatrudniając drugich osób. Gra tym sprawia pewność, że karmienie nie zepsuje się, co stanowi szczególnie istotne w terminie letnim.
Dla gospodarstw domowych, małej gastronomii i sklepów, dedykowana jest zgrzewarka bezkomorowa. Stanowi to proste urządzenie, które można kupować za już 300- 400 złotych, w zależności z firmy. Proces pakowania nie jest powtarzalny, prowadzi na zewnątrz urządzenia, do zabiegu umieszczany jest wyłącznie tył worka. Polega na tym, że zgrzewamy jedną stronę folii, w woreczku umieszczamy produkt, następnie za pomocą listwy, zgrzewamy drugą część, jednocześnie powietrze zostaje odessane. Zgrzewarka taka wymaga zastosowania woreczków moletowanych, dość drogich, jednak narzędzie zatem jest przekazane do pakowania niewielkich partii żywności, więc rolka takiej folii, wystarcza na znaczny okres. Można też użyć woreczków przeznaczonych dla pakowarek komorowych, jednak nasuwa toż długiej wprawy. Niewątpliwą korzyścią narzędzi tego kształtu jest szansa pakowania bardzo trudnych, lub mających ciekawe kształty towarów. Przeważnie są grane w zakładach, gdzie artykuł jest ładowany na wymaganie klienta.
Pakowanie próżniowe jest udanym rozwiązaniem, gdy wyjeżdżamy np., na biwak, czy na wycieczkę. Tak zapakowane kanapki będą nowe, nawet po kilku dniach.