Pakowanie prozniowe siedlce

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest urządzeniem, którego działanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i zrobieniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki system pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i wypełnia je przed np. zmarzliną.

Ze względu na daleki rodzaj artykułów spożywczych, kojarzone są różne pakowaczki. A oczywiście produkty o znacznej masie i wspaniałej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze podstawowym zamknięciem próżniowym, artykuły o minimalnych rozmiarach i kruche (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma również jedną wielką korzyść - wygodne użytkowanie, a zatem energia i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to urządzenia komorowe - widoczne w małych rozmiarach a jako urządzenia wolnostojące, urządzone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do kojarzenia ze względu na szybkość procesu (wprowadzenie do komory woreczka z towarem i uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) również możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Stawia się je zazwyczaj w ogromnych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są owo dania o minimalnych rozmiarach, w pakowaczce montuje się koniec worka, i produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe kieruje się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zrobione są z doskonałej klasy stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od wielkości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają nietypowe rozmiary, i wtedy z serii przychodzi na wybór woreczków, w które jest pakowana żywność.