Pakowanie prozniowe po angielsku

Pakowanie próżniowe posiada na celu zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które pobudzają jej niszczenie. Dostarczają do tego organizacje do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego standardu są wykorzystywane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, kiedy i przez gospodarstwa domowe.

Na targu jest niemało sposobów pakowarek próżniowych, jakie tworzą różne przeznaczenie. Duże zakłady produkcyjne, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, które są dopasowane do pakowania dużych grupie żywności. Do tego pokroju urządzeń, używa się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, polega na daniu opakowanego artykułu do wnętrza maszyny, gdzie tworzona jest próżnia, po czym jest zgrzanie folii i hermetyczna komora, tworzy się samoczynnie. Pakowarki komorowe to przyjemny zakup, cena może osiągać nawet do kilkunastu tysięcy, tylko ze powodu na niewielki koszt opakowań dla nich przeznaczonych, są tanie w stosowaniu również bardzo praktyczne.
Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy niewielkich sklepów poświęcone są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek dane są worki tzw. moletowane. Stanowią one bliższe niż woreczki PA/PE, ale dostarczają do pakowania niewielkich partii żywności i zakup dania do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Poza tym woreczki moletowane, dają w budowie rękawa, a można pakować w nie artykuły o ciekawych kształtach. Proces pakowania jest wyjątkowo praktyczny, liczy na zgrzaniu jednej strony folii, daniu produktu, po czym jest zgrzanie drugiej części, z jednoczesnym odessaniem powietrza.
Zakłady spożywcze wykorzystują również traysealery, jakie są przeznaczone do próżniowego pakowania towarów na tackach. Jest ostatnie znakomite rozwiązanie do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, stanowi silny zysk na aukcja.
Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż zezwalają na to normalne metody.