Pakowanie prozniowe jedzenia

Produkty spożywcze coraz częściej kładzione są w szczególnych warunkach, aby wydłużyć pora ich noszenia i dodatkowo zmniejszyć ryzyko zepsucia przy związku z powietrzem czyli z drugimi produktami. Obecnie pakowanie próżniowe żywności spotyka się nie tylko w zakładach, lecz też w celach gastronomicznych lub w samodzielnych mieszkaniach. Pakowanie próżniowe kupi na przechowywanie żywności w prywatnych warunkach nawet przez wiele miesięcy.

Na czym polega pakowanie próżniowe żywności? Do owego przedmiotu uzyskuje się specjalne rodzaje woreczków foliowych lub plastikowych pojemników, w jakich chowane są produkty żywnościowe. Następnie czerpiąc ze określonych urządzeń z pojemnika lub worka odciągane jest powietrze, a plastikowy pojemnik lub worek jest najbardziej, szczelnie zamykany (foliowy worek jest jednocześnie zgrzewany). W warunkach domowych z pojemników próżniowych odsysane jest powietrze za pomocą specjalne ręcznej pompki.

Co sprawia próżniowe pakowanie żywności? Na pewno wydłuża czas przechowywania nowych produktów żywnościowych. W zamrażarkach zamknięte próżniowo mięso prawdopodobnie żyć zbierane przez 26 miesięcy, znacząco rozciąga się także okres przechowywania ciała w lodówce lub produktów sypkich, noszonych w temperaturze pokojowej. Próżniowe pojemniki zabezpieczają żywność przed działaniem powietrza, ale jednocześnie grzybów czy drobnoustrojów, które często powodują psucie żywności. Zamknięte próżniowo produkty zachowują wszystkie walory smakowe i zapachowe, jednocześnie również zachowując swoją strukturę.

W miejscach prywatnych uzyskuje się także specjalne próżniowo zamykane słoiki do przechowywania przetworów oraz specjalne korki do zamykania próżniowo butelek. Dzięki korkom po otwarciu wino pewno żyć składowane nie przez 2 dni, ale przez 20 - 25 dni. Korek zabezpiecza wino przed oksydacją, i samo wino zachowuje wszystkie walory smakowe i zapachowe.

Oprócz żywności w pojemnikach próżniowych prawdopodobnie stanowić ponad przechowywana odzież, która posiada mniej miejsca dzięki wykorzystaniu próżni do pakowania.