Gastronomia sprzet kuchenny

Prowadząc restaurację kuchnia powinna stanowić wyposażona w szeroką liczba profesjonalnego sprzętu, który usprawni i przyspieszy pracę pracowników. Zakup odpowiednich narzędzi zależy chociaż w dużej sile od zapotrzebowania czy rodzaju menu.

W wielu restauracjach oferujących staropolskie menu wskazane są szatkownice do kapusty, ponieważ warzywo to stanowi składnikiem wielu tradycyjnych polskich dań. W ścisłych firmach cateringowych czy małych restauracjach zazwyczaj sprawdza się ta niewielka, ręczna, zwykła szatkownica, uczyniona z plastiku czy drewna, dzięki jakiej można też przygotować inne warzywa, jak np. ogórki czy marchewkę, z których najczęściej szykuje się m.in. świeże surówki. Przy większym zapotrzebowaniu potrzebny jest sprzęt różnego rodzaju, z wbudowanym silnikiem i napędzany elektrycznie. Przydaje się i często w niewielkich zakładach przetwórczych czy gospodarstwach rolnych.

Taka szatkownica jest wysoce wytrzymałym sprzętem o wysokiej jakości, która prezentuje się też prostą obsługą. Sprzęt ten podaje się m.in. z silnika, metalowego bębna czy korpusu i małej rynny, po której gromadzi się poszatkowana kapusta. Szczególnie znaczącą częścią są noże uczynione ze stali nierdzewnej, które mogą proponować przez duży odcinek czasu. Szatkownica że stanowić wyposażona na życzenie w inne pozostałe elementy, jak np. świder, który pomoże przeciąć główkę kapusty na pół i oszczędzi pracy ręcznej. W współzależności z potrzeb można również zakupić przystawkę, która zapewni szatkowanie na plasterki innych warzyw, uchwyt wraz z kołami, dzięki jakim można łatwo przesuwać sprzęt czy dodatkowe tarcze. Tarcze mają pomysł na rodzaj cięcia - mogą więc stanowić niewielkie kawałki, wióry albo plastry. Jeżeli jednak potrzebna nam jest dopiero szatkowana kapusta, tradycyjna tarcza w zupełności nam wystarczy.