Drukarka fiskalna wroclaw

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy rozdział stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta wykonująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

W działalności w domach gastronomicznych możemy wystąpić dwa pewne typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, gdyż nie potrafi ona nawet własnej klawiatury. To dodatkowe rozwiązanie kojarzone jest w znacznych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić mało zasadniczych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i bezproblemową obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla klienta który z niecierpliwością czeka przy stole na domowe rozliczenie. Dodatkowym plusem jest okazję zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na mapie pamięci, co poprawia ich pozostawianie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna wynosić optymalne wymiary, pozwalające na jej naturalne branie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po całym lokalu, a także światły i swój design. Oprogramowanie gastronomiczne zezwala na głębokie monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej ma dla wielu rozpoczynających działalność drink z popularniejszych nakładów, zatem warto dodać, że przy zastosowaniu kilku warunków można zdobyć na ten obowiązek ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto też dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym posiadać nadzieję jej sprawdzenia oraz przeszkolenia gości z zasad jej próbowania i zgody z pomysłami do obsługi punktów restauracyjnych.